Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

ΠΑΓΩΜΑ ΦΠΑ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις: 21 Αυγούστου, 2019
Τέσσερα μέτρα στήριξης της οικοδομής

Επιχείρηση αναστήλωσης της οικοδομής, η οποία υπέστη ισχυρό πλήγμα στα χρόνια της κρίσης ξεκινά η νέα κυβέρνηση με όχημα τη μείωση των φόρων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ενσωματώνει φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν πρόκειται να διαταράξουν τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κατατεθεί στη Βουλή τα αργότερο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.
Στο νομοσχέδιο αυτό, εκτός από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει ένα πακέτο στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Οι διατάξεις οι οποίες είναι ήδη έτοιμες προβλέπουν:

1. «Πάγωμα» για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24% , με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η επιβολή ΦΠΑ με αυτόν τον συντελεστή αποτελεί το βασικότερο αντικίνητρο αγοράς νεόδμητου ακινήτου από τους ενδιαφερόμενους.

2. Αναστολή για μια ακόμη τριετία του φόρου υπεραξία στις αγοραπωλησίες ακίνητων. Η πρακτική των αλλεπάλληλων αναστολών του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο παρά πέντε της εκπνοής της προηγούμενης παράτασης, αίρεται και έτσι εκλείπει ένας ακόμα παράγοντας αβεβαιότητας. Για τρία ακόμα χρόνια όπως ορίζει το νομοσχέδιο, ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα παραμείνει στο «ψυγείο» και το 2022 το μέτρο θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση. Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα είναι ένας φόρος που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

3. Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Πρακτικά , εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή απλούστερα αλλάξει παράθυρα στο σπίτι του, με το συνολικό κόστος στα 10.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την εφορία είτε αφορούν φόρο εισοδήματος, είτε ΕΝΦΙΑ. Η καθιέρωση τόσο μεγάλων εκπτώσεων, σύμφωνα με φοροτεχνικούς συνιστά το καλύτερο κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις για κάθε εργασία επισκευής στα ακίνητά τους.

4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της διετίας. Η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ οι μικροιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν από φέτος το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει κατά 10% μεσοσταθμικά.

Τύπος Κατοικίας