Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

FRANCHISE

Δημοσιεύθηκε στις: 28 Φεβρουαρίου, 2023
Το Franchise αποτελεί μια καλή επιχειρηματική επιλογή για όσους θέλουν ν’ ανοίξουν μια επιχείρηση, αλλά θέλουν να μειώσουν το ρίσκο που έχει μια startup.
Εάν το βρίσκετε μια ελκυστική κίνηση, τότε ίσως αναρωτιέστε ποια βήματα πρέπει να κάνετε.

Το σημαντικότερο κομμάτι για να γίνετε franchisee είναι η αρχική επιλογή franchisor και η σύναψη της συμφωνίας.

Θα πρεπει να μελετήσετε τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας και πώς θα φτάσετε μέχρι την υπογραφή της σύμβασης του franchise.

#1 Αναζητήστε τον Κλάδο που σας Ενδιαφέρει
Το πρώτο βήμα για να γίνετε franchisee είναι να βρείτε ποιος κλάδος και ποια κατηγορία σας ενδιαφέρει. Μια συχνή παρανόηση είναι πως δεν μπορεί να γίνει franchise σε κάθε βιομηχανία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα υπάρχουν επιλογές σε διαφορετικές κατηγορίες που ίσως δεν είχατε κατά νου.
Αυτή η απόφασή σας θα πρέπει να γίνει μετά από προσεκτική μελέτη των τάσεων της αγοράς και της ζήτησης του καταναλωτικού κοινού. Μην αποθαρρύνεστε εάν δεν έχετε εμπειρία στη συγκεκριμένη βιομηχανία, μιας και ο franchisor θα σας δώσει τις απαραίτητες γνώσεις.

#2 Δείτε ποιες Επιχειρήσεις Διαθέτουν Franchise
Μόλις αποφασίσετε σε ποια βιομηχανία θέλετε να επενδύσετε, έχει έρθει η στιγμή για να αναζητήσετε franchisors. Θα εκπλαγείτε απ’ τον αριθμό των επιχειρήσεων που αναζητούν franchisees. Μελετήστε όλες τις εταιρείες για να μάθετε πληροφορίες σχετικά με τη φιλοσοφία και τ’ όραμά τους. Είναι σημαντικό να βρείτε μία που να σας ταιριάζει ώστε να κάνετε μια επένδυση που είναι κοντά στα ιδανικά σας.

#3 Επικοινωνήστε με τον Υποψήφιο Franchisor
Είναι πιθανό πως θα έχετε καταλήξει με 2-3 πιθανούς franchisors μετά την προηγούμενη διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο, το επόμενο βήμα σας είναι να έρθετε σ’ επαφή μαζί τους. Εκμεταλλευτείτε αυτή την επαφή για να μάθετε επιπλέον πληροφορίες για την επιχείρηση και τα προϊόντα της. Ακόμα, αυτή η αρχική επικοινωνία θα σας δείξει πόσο εξυπηρετική είναι η επιχείρηση, πράγμα που είναι απαραίτητο στο franchise.

#4 Καταθέστε τον Φάκελο σας
Όταν κατασταλάξετε σε ποια επιχείρηση θέλετε να επενδύσετε, μπορείτε να προχωρήσετε με την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η διαδικασία ενδέχεται να διαφέρει από franchisor σε franchisor. Γι’ αυτό, φροντίστε να ενημερωθείτε σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να καταθέσετε στον φάκελό σας. Συγκεντρώστε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και καταθέστε τα με τον τρόπο που προτιμά η εκάστοτε επιχείρηση.

#5 Περάστε τη Διαδικασία Αξιολόγησης
Ο franchisor θα μελετήσει τα έγγραφα και την πρόταση που στείλατε. Εάν υπάρχει ενδιαφέρον, θα σας καλέσει για κάποια συνέντευξη ώστε να γνωριστείτε καλύτερα. Συνήθως αυτό το στάδιο περιλαμβάνει αρκετές συναντήσεις ώστε τόσο ο franchisor όσο και ο franchisee να είναι σίγουροι πως θέλουν να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης.

#6 Υπογράψτε τη Σύμβαση του Franchise
Το τελικό στάδιο είναι η υπογραφή της σύμβασης του franchise. Μέσα σ’ αυτό το νομικό έγγραφο υπάρχουν όλοι οι όροι του franchise, τους οποίους θα είστε υποχρεωμένοι να ακολουθείτε. Εντούτοις, είναι σημαντικό να έχετε ένα νομικό σύμβουλο στο πλευρό σας για να ελέγξει τους όρους πριν υπογράψετε.

Με την υπογραφή της σύμβασης του franchise, μπορείτε να ξεκινήσετε να ετοιμάζετε το καινούργιο κατάστημά σας.

Ο franchisor θα είναι δίπλα σας για να εκπαιδεύσει εσάς και το προσωπικό σας.

Εάν σχεδιάζετε ν’ ασχοληθείτε με το franchise, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε το σχεδιασμό από νωρίς.

Ένα νέο κατάστημα franchise είναι στην ουσία μια νέα επιχείρηση.

Έτσι, απαιτεί ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο ώστε ν’ ανοίξετε το κατάστημα και να εγγυηθείτε την ομαλή λειτουργία του κατά τα πρώτα χρόνια.

Εξοδα που πρέπει να υπολογίσετε πριν την επένδυσή σας σε κάποιο franchise.

#1 Franchise Fee (Δικαίωμα Εισόδου)
Αρχικά, για να γίνετε franchisee θα πρέπει να καταβάλλετε ένα εφάπαξ ποσό στον franchisor.
Αυτό το ποσό σας δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε το σήμα και στα στοιχεία branding της επιχείρησης. Ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις, ο δικαιοπάροχος το χρησιμοποιεί για να σας βοηθήσει σε διάφορες διαδικασίες, όπως την έρευνα για την καταλληλότερη τοποθεσία.

#2 Royalties (Περιοδικά Δικαιώματα)
Κατά τη σύναψη της σύμβασης του franchise, θα συμφωνήσετε σ’ ένα συγκεκριμένο ποσό για τα royalties. Πρόκειται για ένα ποσό που σας δίνει το δικαίωμα να συνεχίσετε να εκμεταλλεύεστε το brand της εταιρείας. Παράλληλα, καλύπτει τα έξοδα για τη συνεχόμενη εκπαίδευση που σας παρέχει ο δικαιοπάροχος. Συνήθως αποτελούν ένα ποσοστό επί των ακαθάριστων κερδών του franchise σας.

#3 Τοπική Διαφήμιση
Η διαφήμιση σε εθνικό επίπεδο είναι ένα κομμάτι που αναλαμβάνει ο franchisor. Από την άλλη πλευρά όμως, η διαφήμιση σε τοπικό επίπεδο είναι υποχρέωση του franchisee. Γι’ αυτό, θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας κεφάλαιο γι’ αυτό το σκοπό. Για παράδειγμα, μια καλή προωθητική ενέργεια είναι η διοργάνωση ενός μεγάλου opening για το νέο κατάστημα.

#4 Εύρεση του Καταστήματος
Ένα απ’ τα αρχικά έξοδα για το νέο σας franchise είναι ο χώρος που θα στεγάσει το κατάστημά σας. Έτσι, θα πρέπει να υπολογίσετε το ενοίκιο των πρώτων μηνών, αλλά και την εγγύηση που θα πρέπει να καταβάλλετε στην αρχή του μισθώματος. Επιπλέον, θα πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος των λογαριασμών, όπως είναι για το τηλέφωνο, το Internet και την ηλεκτρική ενέργεια.

#5 Ανακαίνιση και Διαμόρφωση του Χώρου
Η εύρεση του καταστήματος είναι το πρώτο βήμα για το νέο σας franchise.
Μόλις βρείτε το χώρο όμως, θα πρέπει να προβείτε στην ανακαίνιση και τη διαμόρφωσή του. Γι’ αυτή τη διαδικασία θα χρειαστείτε έναν εργολάβο για να έχετε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα.

#6 Αρχικό Εμπόρευμα
Ένα ακόμα έξοδο που θα πρέπει να υπολογίσετε είναι τι θα χρειαστειτε ως αρχικό εμπόρευμα.
Θα πρέπει ν’ αφιερώσετε χρόνο ώστε να υπολογίσετε τι ποσοτητα θα χρειαστείτε κατά την πρώτη περίοδο ώστε να μην έρθετε εξ απροόπτου. Επιπλέον, καλό θα ήταν να υπολογίσετε και τον ανταγωνισμο ανάλογα με τη βιομηχανία του franchise.

#7 Εξοπλισμός του Καταστήματος
Η σωστή λειτουργία ενός καταστήματος απαιτεί κι έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό.
Αυτός περιλαμβάνει υλικό μηχανογράφησης, υπολογιστές και ισως το ανάλογο λογισμικό.
Ακόμα, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε την απαραίτητη γραφική ύλη για να καλύψετε όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Αυτά είναι τα βασικά έξοδα που θα πρέπει να έχετε κατά νου πριν επενδύσετε σε κάποιο franchise, ανεξάρτητα από τη βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμάστε πως πρόκειται για ένα νέο κατάστημα, πράγμα που απαιτεί κεφάλαιο.

Φωτογραφίες

Τοποθεσία

Τύπος Κατοικίας