Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

ΟΦΕΛΗ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις: 21 Αυγούστου, 2019
ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕ∆ΙΑ

Aγορά από τα σχέδια: τα υπέρ και τα κατά

∆υνατότητα μείωσης στο τελικό κόστος ακόμα και κατά 10% υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις
Σε έντονα μεταβατική περίοδο με αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί η σχέση προσφοράς και ζήτησης και κατ' επέκτασιν οι τιμές έχει εισέλθει η αγορά κατοικίας, που πλέον είναι πασιφανές ότι κινείται με δύο ταχύτητες, ανάλογα με τον τύπο και την επιφάνεια των διαμερισμάτων.
Ετσι, ενώ τα διαμερίσματα έως 100 τ.μ. γίνονται ανάρπαστα και σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις οι επίδοξοι αγοραστές επιδίδονται σε πλειοδοσία, για τα μεγαλύτερα διαμερίσματα άνω των 150 τ.μ., τις μεζονέτες και τις μονοκατοικίες, τα πωλητήρια υπερτερούν κατά πολύ των ενδιαφερομένων.
Η βασική αιτία αυτού του διαχωρισμού είναι χωρίς αμφιβολία το τελικό κόστος αγοράς κατοικίας, καθώς πλέον στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονικης το κατώτατο όριο για νεόδμητη κατοικία τείνει να διαμορφωθεί κατασκευαστικά στα 1600
με 2.000 ευρώ/τ.μ.
Διαπιστώνουμε πάντως ότι οι απόψεις των ειδικών της αγοράς διύστανται για το αν αυτό το κόστος θα αυξηθεί ή θα μειωθεί στα επόμενα χρόνια καθώς στο ερώτημα «άμεση αγορά ή στάση αναμονής» υπαρχουν αντιφατικές απαντήσεις, αφού πλέον οι παράμετροι που διαμορφώνουν τις τιμές των κατοικιών είναι πολλές και σύνθετες, ενώ η όποια πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη.
Πέραν λοιπόν της περιόδου που θα προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην αγορά της κατοικίας τους, το τελικό κόστος μπορεί να επηρεαστεί και από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η οικοδομή με τις αναλογες κατοικίες η οι Μονοκατοικίες.

Ξενίζει η ιδέα

Η αγορά ενος μελλοντικού σπιτιού «από τα σχέδια» μπορεί να μειώσει το τελικό κόστος ακόμα και κατά 10% υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Αν και αρκετούς αγοραστές τους ξενίζει η ιδέα ότι θα πραγματοποιήσουν μία από τις σημαντικοτερες αγορές της ζωής τους χωρίς να έχουν επακριβως άμεση αντίληψη του τι αγοράζουν, η υπάρχουσα κατασκευαστικη μας εμπειρία δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία που αγόρασε κατοικία «στα σχέδια» δεν αντιμετώπισε προβλήματα και είχε σαφεσαστο οικονομικό όφελος σε σύγκριση με τα ετοιμοπαράδοτα διαμερίσματα η Μονοκατοικιες της υπολοιπης περιοχης και με παράγοντα ρόλο να παίζει ο επαγγελματισμός, η ποιότητα, η προϋπηρεσία και η φερεγγυότητα του Κατασκευαστή.

«Το κόστος αγοράς μπορεί να εμφανίσει σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η Κατασκευή.
Τις περισσότερες φορές η αγορά από τα σχέδια, όταν το μόνο που βλέπει ο αγοραστής είναι το οικόπεδο και τα αρχιτεκτονικά σχέδια, είναι φθηνότερη από όταν η οικοδομή έχει φθάσει στα μπετά.
Από εκεί και πέρα, όσο η ολοκλήρωση του έργου προχωράει και φθάνουμε στους «σοβάδες», η τιμή πώλησης θα αυξάνεται εκ νέου».
Στατιστικα τις περισσότερες φορές όταν η αγορά γίνεται από τα σχέδια, στην ουσία ο αγοραστής δεν αγοράζει το διαμέρισμα η την Μονοκατοικία αλλά το «καπαρώνει» υπογράφοντας με τον κατασκευαστή έναν αρραβώνα η ένα ιδιωτικό συμφωνητικό η προσύμφωνο που δεσμεύει και τις δύο πλευρές, ενώ τα τελικά συμβόλαια μπορεί να υπογραφούν ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η οικοδομή εφοσον πληρούνται προσυμφωνημένοι όροι.
«Το οικονομικό όφελος που μπορεί να εξασφαλίσει ο αγοραστής σε αυτήν την περίπτωση είναι δεδομένο, αλλά πάντα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Σε μια περιοχή όπου σε δεδομένη χρονική περίοδο μπορεί να ανεγείρονται ταυτόχρονα πολλές οικοδομές η Μονοκατοικιες, ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών μπορεί να εντείνεται, οπότε η οποία αγορά από τα σχέδια, που τονώνει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα του κατασκευαστή, πριμοδοτείται. Σημαντικά πλεονεκτήματα μπορεί να προκύψουν από την στιγμή της διαπραγμάτευσης στην οποία ο κατασκευαστής τη δεδομένη στιγμή αγοραζει τα επόμενα ακίνητα για επομενες οικοδομές η Μονοκατοικίες.
Οσο περισσότερες είναι αυτές, τόσο καλύτερη είναι η διαπραγματευση και τα περιθώρια καλύτερης τιμής στα σχέδια είναι σαφώς μεγαλύτερα».
Tο μέγεθος και η ποιότητα της κατασκευής επηρεάζει πάντα την τελική τιμή.
Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι το μέγεθος της ανάπτυξης. «Οσο μεγαλύτερο είναι το έργο, τόσο φθηνότερη είναι η αγορά από τα σχέδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση των Συγκροτημάτων μας όσοι αγόρασαν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης εξασφάλιζουν πάντα τιμές έως και 10% χαμηλότερα σε σχέση με αυτές των ετοιμοπαράδοτων κατοικιών.
Θεωρούμε ότι αγορά από τα σχέδια είναι μια συμφέρουσα κινήση, καθώς στο διάστημα των περίπου 12 μηνών που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια συνηθισμένη οικοδομή η Μονοκατοικία μπορεί να προκύψουν ακόμα και υπεραξίες, σε περιόδους που η αγορά κινείται ανοδικά».
Παράγοντα ρόλο επισης παίζει το προτεινόμενο κοστος αγοράς ανα τετραγωνικό μέτρο σε συνάρτηση με υψηλη ποιότητα κατασκευής.
Στον αντίποδα να μην ξεχάσουμε την υπαρξη η όχι της αντιπαροχής η το Ιδιοκτησιακό Καθεστώς.
Συνήθως οι φρόνιμοι και έξυπνοι Κατασκευαστες έχουν ήδη εξασφαλίσει Ιδιόκτητα Ακίνητα καθως και Οικόπεδα με χαμηλο ποσοστό αντιπαροχής για να είναι πιο ανταγωνιστικοί με την υπόλοιπη αγορά.
Πέραν του οικονομικού σκέλους, η αγορά από τα σχέδια εμφανίζει και μια σειρά από «λειτουργικά» πλεονεκτήματα, καθώς επιτρέπει πληθώρα παρεμβάσεων στη διαρρύθμιση του διαμερίσματος η της κατοικίας ώστε αυτό να προσαρμόζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις καθημερινές ανάγκες του χρήστη του. Πέραν των όποιων αλλαγών στη διαρρύθμιση, ο μελλοντικός κάτοικος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει υλικά της αρεσκείας του (πλακάκια, είδη υγιεινής, ντουλάπια, πόμολα, κουφώματα) τόσο από άποψη ποιότητας όσο και αισθητικής.

Kίνδυνοι
Θα μπορούσαν να υπάρξουν κίνδυνοι στην αγορά κατοικίας σε τόσο πρώιμο στάδιο; «Από νομικής πλευράς όχι, δεν υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς η προκαταβολή αρραβωνας, η πιστοληπτική ικανότητα του Κατασκευαστη, οι προηγούμενες κατασκευές του, η φερεγγυότητα του, η προϋπηρεσία, και η ανάλογη λυπογραφή συμφωνητικού, προσυμφώνου η οριστικών συμβολαίων με η όχι την εμπλοκή των τραπεζών στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μιας αγοράς εξασφαλίζει ουσιαστικά απόλυτα τον αγοραστή.
Εξ άλλου, η συγγραφή υποχρεώσεων του κατασκευαστή είναι ξεκάθαρη στα συμβόλαια και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών».

«Από την άλλη πλευρά, όταν κάποιος αποφασίσει να αγοράσει την κατοικία του από τα σχέδια θα πρέπει να είναι βέβαιος για την ποιότητα και την αξιοπιστία του κατασκευαστή με τον οποίο θα συνεργαστεί.
Υπό αυτήν την έννοια, κρίνεται απαραίτητο να έχει ενημερωθεί για το «ιστορικό» του κατασκευαστή, την ποιότητα των κατασκευών του και τη γενικότερη φήμη του.
Σε γενικές γραμμές, η αγορά κατοικίας από τα σχέδια συμφέρει, υπό την προϋπόθεση ότι ερευνήσατε την περιοχή που σας ενδιαφερει και βρήκατε τον κατάλληλο κατασκευαστή, το κατάλληλο σπίτι την υψηλη ποιότητα κατασκευής που αγγίζει τα θέλω σας και το κοστος αποκτησης που προσεγγίζει το πορτοφόλι σας.

Πληρέστερη ενημέρωση στο 2310324144

Τύπος Κατοικίας